content image
This phantom sticky

Waarom en hoe wordt onze huid ouder?

De belangrijkste oorzaken van huidveroudering zijn bij de meesten van ons wel bekend. Wetenschappers zijn er echter in de afgelopen jaren nog beter in geslaagd te achterhalen welke factoren nog meer leiden tot een versnelde veroudering van onze huid. Zo is gebleken dat na schadelijke uv-straling en een slechte levensstijl, versuikering en vrije radicalen de belangrijkste oorzaken zijn. Benieuwd hoe dit precies werkt? Lees dan mijn allereerste blog!

Beginnen bij de basis; de huid

Voordat ik dieper in kan gaan op het verouderingsproces, is het belangrijk te weten hoe de huid werkt. Onze huid beschermt ons tegen onderkoeling, oververhitting en uitdroging en voorkomt dat er schadelijke indringers het lichaam in kunnen.

De huid is ons grootste orgaan, weegt tussen de 15 en 20 kilo en is opgebouwd uit drie lagen, namelijk de opperhuid, de lederhuid en het onderhuidsbindweefsel. In de lederhuid zitten de belangrijkste stoffen die zorgen voor een mooie en gezonde huid, namelijk collageen, elastine en hyaluronzuur. Collageen is een eiwit die het bindweefsel bij elkaar houdt, dit zorgt voor een stevige huid. Elastine helpt de huid naar de oorspronkelijke positie te keren en hyaluron kan worden gezien als het ‘smeermiddel’.

Helaas beginnen deze stoffen af te nemen na het 25e levensjaar. Maar dat is niet de enige oorzaak van huidveroudering…

Veroudering door vrij radicalen

Vrije radicalen zijn zeer schadelijk voor het lichaam en daarmee dus voor de huid. Ons lichaam maakt zelf vrije radicalen aan, maar in zeer lage hoeveelheden. Deze vrije radicalen binden zich in een normale situatie aan ziekteverwekkers en dienen daarmee het lichaam te beschermen.

Echter, wanneer het lichaam wordt gestimuleerd om meer vrije radicalen aan te gaan maken (bijvoorbeeld doordat we roken, overmatig alcohol drinken of te vaak in de zon komen), zijn er dusdanig veel vrije radicalen aanwezig, dat zij zich ook binden aan gezonde cellen in plaats van alleen aan de ziekteverwekkers.

Wat kun je doen tegen vrije radicalen?

Natuurlijk is het allerbelangrijkste advies om zo gezond mogelijk te leven. Daarnaast zijn wat cosmetica betreft antioxidanten heel belangrijk. Antioxidanten verminderen het oxidatieproces door vrije radicalen te absorberen. Een antioxidant in cosmetica is bijvoorbeeld vitamine C. Jean D’Arcel maakt veelvuldig gebbruik van antioxidanten in haar cosmetica. Shop je producten direct via de webshop.

Veroudering door versuikering

Naast dat suiker funest is voor de lijn, is het ook heel schadelijk voor de huid. De suikermoleculen hechten zich aan de gezonde eiwitten in de huid, dit proces wordt ook wel glycatie genoemd. Het gevolg is dat de huid minder veerkrachtig en elastisch is. Hierdoor ontstaan rimpels en verkleuringen. Het huidverouderingsproces wordt door middel van suiker versneld, daarnaast wordt de huid kwetsbaarder voor invloeden van buitenaf, zoals UV-straling, airco en vervuilde lucht.

Wat kun je doen tegen versuikering?

Ook hierbij geldt dat het beter is versuikering te voorkomen, dan te genezen. Suiker zoveel mogelijk laten staan is dus het advies.

Naast gezonde voeding en de juiste thuisverzorgingsproducten, zorgen de schoonheidsbehandelingen van schoonheidssalon Beautynez uit Wateringen voor een zichtbaar gezondere en stralendere huid. Maak hier online je afspraak, klik hier.